Vandaag, woensdag 18 augustus, zijn de transportvliegtuigen voor de evacuatie van de Belgische onderdanen en rechthebbende opgestegen van Melsbroek naar Islamabad (Pakistan). De eerste C130 vertrok vandaag om 11u00, gevolgd door de tweede om 11u30. Deze namiddag, om 15u00, stijgt ook de A400M op.

Het detachement bestaat uit ongeveer 100 militairen (om veiligheidsredenen worden het exacte aantal en de samenstelling van het detachement niet vrijgegeven).

De Falcon 7X die met het consulaire personeel en het voorbereidingsteam werd ingezet, is in Islamabad (Pakistan) aangekomen en het personeel zet zijn werkzaamheden daar voort. Het consulaire team zal op de luchthaven van Kaboul zijn en verzekert de liaison met de ambassade van Islamabad en met de autoriteiten op de luchthaven. Het zal ook de passagiers ontvangen voor vertrek. Het militaire advance team zal de nodige contacten leggen met de lokale autoriteiten om de rotaties tussen Islamabad en Kaboul te verzekeren.

De FOD Buitenlandse Zaken en de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie zijn volop bezig met de identificatie van de personen die recht hebben op repatriëring naar België. Defensie zal toezien op de goede uitvoering van de evacuatie en op de veiligheid van de mensen.