Eerste Minister Alexander De Croo en vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès hebben donderdag president Adbel Fattah al-Sissi ontmoet. Ze bespraken economische partnerschappen tussen onze twee landen, de betrekkingen tussen Europa en Afrika, het vredesproces in het Midden-Oosten en de mensenrechten.

Deze ontmoeting tussen de Belgische en de Egyptische delegatie vond plaats in het kader van de zesde top tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie in Brussel.

De gesprekken gingen over actuele geopolitieke uitdagingen, de strijd tegen Daesh en Al Qaeda en de migratieproblematiek.

Op economisch gebied werd in het bijzonder gesproken over energie en klimaat. De Belgische ambities zijn welbekend, vooral op het vlak van offshore windenergie en waterstof. Dit onderwerp is prioritair voor Egypte, dat dit jaar de COP 27 in Sharm-el-Sheikh zal hosten.

Onze twee landen zijn historische partners. Egypte is vandaag de tweede grootste Afrikaanse afnemer van België (na Nigeria) met 2,1 miljard euro exporthandel in 2021.

Dankzij deze diepgewortelde betrekkingen konden eerste minister Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès ook de mensenrechtenkwestie in alle openheid aankaarten, waarbij vooral de vrouwenrechten, de rechten van minderheden en van het middenveld aan bod kwamen.