Het mag duidelijk zijn dat Europa een grote invloed heeft op ons dagelijkse leven hier in België.

Europa beschermt onze fundamentele rechten en vrijheden. Europa houdt onze producten en ons voedsel veilig, laat ons overal betalen met dezelfde munt, geeft ons werk via de eenheidsmarkt, bestelt vaccins en doet grote investeringen in research en de industrieën van de toekomst.

Europa zal ons ook, eens de pandemie achter de rug is, weer vrij laten reizen, studeren en werken in een Unie waar we al 70 jaar in vrede leven.

Aangezien Europa zo bepalend is in ons leven, is het belangrijk dat u betrokken bent bij de beslissingen die worden genomen. Dat uw vragen, zorgen en aspiraties worden gehoord en begrepen.

Daarom geeft de Europese Commissie vandaag het startschot voor de Conferentie over de toekomst van Europa – een heel jaar van debatten en evenementen, virtueel en in de hele Europese Unie.

Dus als u uw stem wilt laten horen over thema’s zoals gezondheid, klimaat, duurzame jobs, digitalisering, democratie of de waarden die ons verenigen, kunt u deelnemen aan het debat via het gloednieuwe meertalige digitale platform.

Laat ons weten in wat voor Europa u wilt leven, deel uw ideeën en bouw samen met ons aan de toekomst van onze Unie.

“Op deze 9e mei – zeer symbolisch – is de Conferentie over de toekomst van Europa begonnen met een hybride ceremonie, vanuit Straatsburg. Wij waren via videoconferentie aanwezig bij dit historische, democratische moment voor de burgers. Het vertrouwen behouden of herstellen is Europa’s grootste uitdaging.”