Op donderdag 6 en vrijdag 7 mei bracht Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès een bezoek aan Oekraïne, waar zij aan het hoofd stond van een delegatie van de Benelux-landen, waarvan België momenteel het voorzitterschap bekleedt. Zij werd vergezeld door de ministers van Buitenlandse Zaken, de heer Stef Blok (Nederland) en de heer Jean Asselborn (Luxemburg).

De delegatie kwam op donderdagmiddag (plaatselijke tijd) aan in Kharkiv, waar zij werd verwelkomd door de heer Vasyl Bodnar, Viceminister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. De ministers werden vervolgens per helikopter overgebracht naar de stad Severodonetsk, waar zij in aanwezigheid van de gouverneur van Luhansk door de plaatselijke commandant van de Oekraïense legerstaf werden ingelicht over de civiele en militaire situatie in de Donbass-regio. Vervolgens gingen zij naar de contactpost Shchastya om ter plaatse de werking van een van de doorgangsposten op de contactlijn te bekijken. “Als ministers lezen wij veel verslagen en nota’s, maar er gaat niets boven een bezoek ter plaatse om een beter beeld van de situatie te krijgen. De Benelux heeft opnieuw zijn volledige steun aan en solidariteit met Oekraïne betuigd, vooral wat de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van het land betreft. In ieder geval heeft niemand belang bij een escalatie in de regio,” benadrukt vicepremier Sophie Wilmès.

© B.Doppagne
© B.Doppagne

Donderdagavond hebben de drie ministers een ontmoeting gehad met vooraanstaande vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld om, meer in detail, de grote uitdagingen te bespreken waarmee Oekraïne en zijn binnenlands beleid worden geconfronteerd, waaronder hervormingen, de rechtsstaat, de bestrijding van corruptie en de bescherming van minderheden.

Op vrijdag 7 mei hebben de Beneluxministers de dag aangevat met het leggen van een krans aan de voet van het monument ter ere van onder meer de “Heavenly 100 Heroes”, slachtoffers van de Euromaidan-protesten (2013-2014) en alle slachtoffers sindsdien.

© B.Doppagne
© B.Doppagne

Vervolgens hebben zij deelgenomen aan twee vergaderingen met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, de heer Dmytro Kuleba, en de president van Oekraïne, de heer Volodymyr Zelensky. De situatie in de Donbass en de zaak van de Krim werden besproken. Andere onderwerpen op de agenda waren de betrekkingen van Oekraïne met de Europese Unie en de NAVO, de institutionele hervormingen en de eerbiediging van de mensenrechten.

© B.Doppagne