Vandaag vieren wij de tiende verjaardag van de Conventie van Istanbul van de Raad van Europa. Deze Conventie stelt de hoogste internationale normen vast voor de preventie van geweld tegen vrouwen.

Het is een belangrijk mensenrechtenverdrag, waarin uitgebreide wettelijke normen zijn vastgesteld om het recht van vrouwen op vrijwaring van geweld te waarborgen.

Het is ook een succesverhaal: op dit moment hebben 34 landen het verdrag geratificeerd. Onder hen hebben de Beneluxlanden veel werk verzet om de Conventie op nationaal niveau ten uitvoer te leggen.

De regeringen van de verdragsluitende staten zijn nu verplicht een nultolerantiebeleid toe te passen ten aanzien van geweld tegen vrouwen. Dit geweld heeft dus de huiselijke sfeer verlaten.

Vandaag staat de Conventie van Istanbul echter voor een moeilijk moment:

Twee maanden geleden besloot een van de eerste verdragsluitende staten, Turkije, zich uit het verdrag terug te trekken, wat wij betreuren. Welke boodschap krijgen meisjes en vrouwen – vooral in een tijd waarin de gezondheidscrisis het huiselijk geweld heeft doen toenemen?

In Europa hebben we sinds het begin van de pandemie en de lockdownmaatregelen een stijging gezien van 60% van het aantal noodoproepen van vrouwen die huiselijk geweld melden.

1 op de 5 Europese vrouwen is ten minste eenmaal in haar leven het slachtoffer geweest van fysiek en/of seksueel geweld door haar intieme partner.

En elke dag sterven er nog steeds 7 vrouwen als gevolg van het geweld van hun partner.

Dat kunnen wij niet accepteren. Deze trend moet dringend worden gekeerd.

Wij, de 3 Beneluxlanden, verbinden ons ertoe onze respons te versterken, onze steun aan preventie- en beschermingsstructuren op te voeren en te zorgen voor een betere rechtshandhaving en gerechtelijke procedures.

Als leiders van de Benelux zijn wij vastbesloten ons aan te sluiten bij de Secretaris-generaal van de Raad van Europa en onze stem te gebruiken om de boodschap van zovele andere vrouwen en mannen, meisjes en jongens, die de Conventie promoten, kracht bij te zetten. Wij verbinden ons ertoe het goede voorbeeld te geven door de Conventie op een optimale manier ten uitvoer te leggen.

Wij nodigen andere staten uit om zich bij ons aan te sluiten in ons streven om geweld tegen vrouwen uit te bannen door de Conventie te ratificeren – een fundamenteel instrument om vrouwen te beschermen.

En uiteindelijk om levens te redden.

“Op 11 mei 2011 werd de Conventie van Istanbul ondertekend. Nooit eerder was een verdrag zo ambitieus inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Tien jaar later herbevestigen de Benelux-landen hun engagement voor deze zaak.”