Vandaag, woensdag 28 april, heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de minister van Handel van de Republiek Korea ontmoet, H.E. mevr Yoo Myung-hee, in de marge van haar bezoek aan Brussel en de Europese instellingen.

België en Korea vieren dit jaar de 120ste verjaardag van hun diplomatieke relaties. De vriendschap tussen onze twee landen is dan ook historisch en legt de basis om in te zetten op de toekomst en samen welvaart te creëren. Korea is net als België een exportgericht land met een hoogopgeleide beroepsbevolking, dat de groei van kleine en middelgrote ondernemingen stimuleert.

De vicepremier benadrukte tijdens het gesprek de economische troeven van ons land, waaronder de Belgische knowhow inzake offshore windenergieparken. Ze deelde haar Koreaanse ambtgenoot ook mee dat ons land sinds vier maanden vrij is verklaard van Afrikaanse varkenspest, waardoor Korea het invoerverbod op Belgisch varkensvlees zou kunnen opheffen. Ook benadrukte ze dat de implementatie van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Republiek Korea uit 2011 voor ons land een prioriteit is. Sophie Wilmès: “De cijfers bewijzen dat de vrijhandelsovereenkomst is een grote troef is voor onze bedrijven  – veel KMO’s maken er goed gebruik van. Voor België is het belangrijk dat ook het hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling – met inbegrip van de ILO-conventie inzake dwangarbeid – wordt geratificeerd en toegepast.”

Vicepremier Wilmès en minister Myung-hee hadden het ook over de noodzaak van ambitieuze klimaatactie. Zowel de EU als Korea hebben zich geëngageerd om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Sophie Wilmès: “De strijd tegen de klimaatopwarming kan ook een opportuniteit zijn om samen te werken, te investeren in innovatie en nieuwe synergiën en technologieën te ontwikkelen.” 

Tot slot hebben de ministers het nog gehad over het beheer van de covidcrisis in hun respectieve landen en het EU-vaccinbeleid.