Vandaag, zondag 27 februari, heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès met haar Europese ambtgenoten per videoconferentie deelgenomen aan een Buitengewone Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) om de situatie in Oekraïne op te volgen en een reeks aanvullende beslissingen te nemen.

Tijdens de bijeenkomst hebben de EU-ministers het politieke akkoord over een reeks nieuwe sancties tegen Rusland en Belarus gevalideerd. Het akkoord omvat de terugtrekking van de belangrijkste Russische banken uit het interbancaire SWIFT-systeem; een verbod op transacties met de Russische Centrale Bank; een verdere uitbreiding van de lijst van individuen op wie Europese sancties van toepassing zijn, onder wie vooraanstaande figuren in Rusland en Belarus; en een verbod voor mediakanalen die banden hebben met de Russische regering om in de Europese Unie uit te zenden. Bovendien hebben verschillende Europese landen, zoals België, beslist hun luchtruim te sluiten voor vluchten van Russische luchtvaartmaatschappijen.

Sophie Wilmès : « België staat volledig achter deze verscherpte sancties tegen het regime in Moskou, maar ook zijn bondgenoten in Belarus – wat voor ons een aandachtspunt was. Hieruit blijkt dat we bijzonder vastbesloten zijn en blijven om Moskou niet te laten ontsnappen aan de zware gevolgen van het drama in Oekraïne. Tijdens de bijeenkomst heb ik ook gewezen op de noodzaak van een tegenoffensief tegen desinformatie, die er is bij ons, maar vooral onder de Russische bevolking. We hebben een solide strategie nodig om ervoor te zorgen dat de huidige situatie in Oekraïne in Rusland fair wordt weergegeven.”

In het kader van de Europese Vredesfaciliteit is ook beslist steun te verlenen voor de levering van militair materieel aan de Oekraïners. België heeft zich voor dit voorstel uitgesproken en heeft dit weekend al zulke engagementen genomen. Sophie Wilmès: “Er is een taboe doorbroken en dat is een goede zaak. Onze steun aan het Oekraïense volk moet verder gaan dan verklaringen en economische sancties. Ik ben tevreden met de beslissingen die in België en op EU-niveau zijn genomen. Ik ben ervan overtuigd dat ook vanuit humanitair oogpunt een extra inspanning moet worden geleverd. Tenslotte moet solidariteit worden georganiseerd met de Europese lidstaten om de toevloed van vluchtelingen ten gevolge van het conflict op te vangen.”