Vandaag, woensdag 9 juni heeft premier Sophie Wilmès de burgemeester van de stad Brussel, ontvangen, dhr Philippe Close, in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken, dhr Pieter de Crem en dhr Michel Goovaerts, korpschef van de politiezone Brussel-Elsene.

Deze ontmoeting werd georganiseerd naar aanleiding van de bijeenkomst van zo’n 10.000 mensen afgelopen zondag op het Poelaertplein, als eerbetoon aan George Floyd.

De grond van de bijeenkomst – de strijd tegen racisme en alle vormen van geweld – werd nooit in vraag gesteld. Toch is het houden van het evenement – in die vorm en met dat verloop  – in strijd met de richtlijnen die de Nationale Veiligheidsraad met de ministers-presidenten en in overleg met de GEES heeft uitgevaardigd.

Dit onderhoud was een gelegenheid om de feiten te bespreken met de voornaamste betrokkenen.

Er werd aan herinnerd dat België nog steeds in een gezondheidscrisis zit, en dat de bescherming van de gezondheid van de mensen boven alles prioritair moet blijven.

Alle verantwoordelijken die aanwezig waren, houden eraan om de bevolking te bedanken voor de inspanningen die ze heeft gedaan om de voorschriften te volgen, wat ervoor heeft gezorgd dat dat de gezondheidstoestand verbeterd is. Dat moet ook zo blijven. Het gaat over de gezondheid van ons allemaal.

Zoals de Nationale Veiligheidsraad zich buigt over de hervatting van verschillende sociale, culturele en economische activiteiten, zal hij in de toekomst ook perspectief geven aan mensen uit het hele land die hun mening willen uiten. Bedoeling is de vrijheid van meningsuiting te rijmen met de gezondheidsvoorschriften in de deze covidcrisis en het beheer van de openbare orde.