Vandaag, donderdag 3 december, heeft de Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek ten oosten van de Uruguay, Z.E. dhr. Francisco Bustillo Bonasso ontvangen in het Egmontpaleis, ter gelegenheid van zijn komst naar Europa.

De vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken heeft de gelegenheid gehad om met haar ambtsgenoot de mogelijkheden te bespreken om de betrekkingen tussen onze twee landen te verdiepen. België en Uruguay werken bijzonder goed samen binnen internationale instellingen als de Verenigde Naties en delen dezelfde bezorgdheid voor het respect van de mensenrechten, zoals blijkt uit hun gezamenlijk voorzitterschap van de Groep van Vrienden Kinderen en Gewapende Conflicten of hun lidmaatschap van de door Uruguay geïnitieerde Coalitie voor Gelijke Rechten, die vooruitgang wil boeken inzake rechten mbt seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Ook de associatieovereenkomst EU-Mercosur werd besproken, waarbij Uruguay het voorzitterschap van Mercosur (dat zes maanden duurt) nog tot het einde van dit jaar zal bekleden. Terwijl ze de versterking van de handels- en politieke banden met de landen van Zuid-Amerika steunt, uitte de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken ten aanzien van haar ambtsgenoot de bezorgdheden van België over de gevolgen die het akkoord zou kunnen hebben voor de wereldwijde inspanningen voor duurzame ontwikkeling en voor de strijd tegen de klimaatopwarming. België blijft zeer aandachtig voor de naleving van de normen – een kwaliteitsgarantie – en voor de evenwichten in een hele reeks domeinen (sociaal, landbouw, enz.).  De vice-eersteminister pleitte voor afdwingbare bepalingen die het akkoord versterken als het in werking treedt.

Ministry of Foreign Affairs - Belgium www.diplomatie.belgium.be Facebook: DiplomatieBelgium www.focusonbelgium.be Twitter: http://twitter.com/belgiummfa Instagram : http://www.instagram.com/belgiumMFA/ Pictures : Vlad Vanderkelen